Menu

Monday, September 16, 2013

Gangguan Dwipolar

Gangguan bipolar (juga dikenali sebagai gangguan bipolar afektif , gangguan manik- kemurungan, atau manik kemurungan) adalah diagnosis psikiatri gangguan mood . Individu dengan gangguan dwipolar berpengalaman  melalui episod keadaan penuh kegilaan yang dikenali sebagai mania , biasanya berselang-seli dengan episod kemurungan.

Pada tahap yang lebih rendah yang dikenali sebagai mania hypomania , individu kelihatan bertenaga dan sebenarnya boleh menjadi sangat produktif. Di peringkat yang lebih tinggi , individu mula berkelakuan pelik dan mengikut gerak hati , sering membuat keputusan buruk kerana idea-idea yang tidak realistik tentang masa depan, dan mungkin mempunyai masalah besar dengan tidur(insomnia). Di peringkat tertinggi , individu boleh mengalami kepercayaan sangat diputarbelitkan tentang dunia yang dikenali sebagai psikosis. Individu yang mengalami episod manik juga sering mengalami episod kemurungan , beberapa pengalaman keadaan bercampur-campur di mana ciri-ciri kedua-dua mania dan kemurungan hadir pada masa yang sama. Manik dan kemurungan berulang biasanya lepas dari beberapa hari untuk beberapa bulan dan boleh diiringi oleh tempoh mood "normal ".

Kajian terkini menunjukkan bahawa kira-kira 4 % daripada orang yang mengalami tanda-tanda ciri-ciri pada satu ketika dalam hidup mereka. Ianya adalah sama di kalangan lelaki dan wanita , dan meluas di seluruh budaya yang berbeza dan kumpulan etnik. Faktor-faktor genetik menyumbang dengan ketara kepada kemungkinan mendapat gangguan bipolar, dan faktor-faktor alam sekitar juga dikaitkan. Gangguan bipolar sering dirawat dengan ubat penstabilan mood dan psikoterapi. Dalam kes-kes yang serius, di mana terdapat risiko bahaya kepada diri sendiri atau orang lain, komitmen sukarela boleh digunakan. Kes-kes ini biasanya melibatkan episod manik teruk dengan tingkah laku yang berbahaya atau episod kemurungan dengan idea ingin membunuh diri. Terdapat masalah yang meluas dengan stigma sosial, stereotaip dan prejudis terhadap individu yang mempunyai masalah gangguan bipolar. Orang yang mempunyai gangguan bipolar mempamerkan gejala psikotik kadang-kala boleh di salah erti sebagai mempunyai skizofrenia.

Istilah semasa gangguan bipolar adalah asal yang agak baru dan merujuk kepada kitaran antara episod yang tinggi dan rendah ( kutub ). Istilah " penyakit manik- kemurungan " atau psikosis dicipta oleh pakar psikiatri Jerman Emil Kraepelin pada lewat abad kesembilan belas , pada asalnya merujuk kepada semua jenis gangguan mood. Pakar psikiatri Jerman Karl Leonhard berpecah klasifikasi pada tahun 1957 , menggunakan terma gangguan unipolar (gangguan kemurungan utama ) dan gangguan bipolar.

No comments:

Post a Comment